Akcesoria do Herbaty Matcha

【Podstawowe oprzyrządowanie do Matcha, wprowadzenie】

Matcha jest tradycyjną japońską herbatą o długiej historii i kulturze. Do jej parzenia pomocne mogą się okazać specjalne miseczki (Chawan), trzepaczki (Chasen) i inne oprzyrządowanie. Opiszemy dla państwa charakterystyczny wygląd i przeznaczenie poszczególnych rzeczy do Matcha, co może ułatwić parzenie tej wyjątkowej herbaty.

【Miska/Chawan】

Istnieje wiele różnych kształtów i materiałów, z których wykonane są miseczki do Matcha. Miseczki mogą być z porcelany, ceramiki i wyrobów lakierowanych. Niektóre są bogato zdobione, ręcznie malowane, ale można również napotkać na stonowane i proste Chawan, wybór jest ogromny. Podstawowym walorem Chawan powinien być jej kształt. Albowiem wysokie ściany miseczki powinny ułatwiać szybkie mieszanie, trzepanie herbaty bez jej rozlania wokół.
Co więcej, w ceremonii herbaty ważnym aspektem jest sam wygląd miski. Aby Chawan odpowiadał jak najlepiej potrzebom miejsca i konsumenta.

【Trzepaczka/Chasen】

Ten przyrząd jest wykonany z bambusa. Składa się z trzonu i ze strony pociętego bambusa. Bambus przy końcu miotełki ma charakterystyczny zaokrąglony kształt. A w połowie znajduje się sznurek, który pięknie przedziela poszczególne pocięte części bambusa.
Chasen to narzędzie używane do pozbycia się grudek w Matcha. Co więcej, ułatwia dokładne wymieszanie proszku Matcha, a w końcowej fazie pięknie spienia herbatę.
Chasen może być używany przez długi czas, w trakcie użytkowania jednak traci swój pierwotny kształt. Dlatego warto zadbać o prawidłowe czyszczenie i przechowywanie narzędzia. W tym może się okazać pomocny stojak do Chasen, który zadba o przywrócenie pierwotnego zaokrąglonego kształtu narzędzia i odpowiednie jego wysuszenie.

【Łyżeczka/Chashiaku】

Ta specjalnie wygięta bambusowa łyżeczka pomaga w lepszym i szybszym odmierzaniu gramów Matcha. Zaleca się użyć 2g Matcha na ok. 70ml wody, czyli dwie łyżeczki Chashiaku.

【Sitko】

Opcjonalnym narzędziem, ale ułatwiającym przygotowanie proszku Matcha jest sitko. Dzięki przesianiu możemy szybciej wymieszać proszek Matcha.

【Termometr/Czajnik】

Temperatura parzenia nie powinna przekraczać 80C, dlatego przyda się termometr, albo specjalistyczny czajnik ze wskaźnikiem temperatury.

【Podsumowanie】

Wszystkie powyżej wymienione narzędzia ułatwiają proces parzenia przepysznej Matcha.
Bambusowe narzędzia powinno się dokładnie opłukać wodą, a następnie zadbać o dokładne ich osuszenie. Wilgoć może zaszkodzić bambusowi. Przestrzeganie prawidłowych zasad przechowywania i utrzymania higieny sprzętu powinno procentować na możliwość długoletniego ich użytkowania.
Back to blog