Co oferuje Kagoshima?

Ciepłe źródła (onsen): Prefektura Kagoshima słynie z onsenów. Jest to świetna alternatywa dla ludzi chcących odpocząć i zrelaksować się zażywając gorących kąpieli.

Historia i kultura samurajska: Kagoshima ma bogatą historię związaną z samurajami. Była siedzibą klanu Shimazu, jednego z najpotężniejszych klanów w Japonii. Dlatego w mieście znajduje się wiele zabytków i muzeów poświęconych historii samurajów.

Kuchnia regionalna: Kagoshima jest znana z unikalnych specjałów kulinarnych. Jednym z najbardziej znanych jest „kurobuta” (czarna wieprzowina), która jest wyjątkowo delikatna i smaczna. Inne regionalne przysmaki to słodkie ziemniaki (satsuma-imo) i shōchū, tradycyjny japoński alkohol destylowany. Kagoshima to również kolebka produkcji zielonej herbaty, jej smak i aromat jest doceniany w całym kraju Kwitnącej Wiśni i nie tylko.

Przyroda i parki: Kagoshima jest otoczona przepiękną przyrodą. Park Narodowy Kirishima-Yaku gwarantuje wspaniałe widoki na morze, góry oraz aktywny wulkan. Warto też wspomnieć o wyspie Yakushima. Jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To urokliwe miejsce, które doceni każdy miłośnik przyrody.

Tradycyjne festiwale: W Kagoshimie odbywają się liczne festiwale, które przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów. Jednym z największych jest Ohara Matsuri.

Każdy turysta przy takim bogactwie atrakcji znajdzie tu coś dla siebie!

Ikoną tego miejsca jest aktywny wulkan Sakurajima. Znajduje się on na wyspie w zatoce Kagoshima. Jest jednym z najbardziej aktywnych i tym samym niebezpiecznych wulkanów na terenie Japonii. Oprócz nieustanej chmury kłębiącej się ponad wulkanem często wulkan wyrzuca również popiół wulkaniczny. Po mimo tego Sakurajima przyciąga wielu turystów i naukowców.

Region Kagoshima charakteryzuje się żyzną, wulkaniczną glebą, która sprzyja uprawie roli. Ponadto klimat jest ciepły i wilgotny, co zapewnia optymalne warunki do wzrostu roślin w tym herbaty. Warto wiedzieć, że Kagoshima jest jednym z największych regionów produkujących herbatę w Japonii. Około 30% całkowitej powierzchni upraw rolniczych stanowią pola herbaty. Wulkaniczne podłoże dodaje herbacie unikalnego smaku i aromatu.

Kagoshima oferuje szeroki wybór zielonej herbaty, w tym Sencha, Gyokuro, Matcha, Bancha, Kukicha i wiele innych. W ofercie Ciaba znajdziesz Gyokuro i herbatę Ichiban pochodzące z tego regionu. Gyokuro charakteryzuje się intensywnym smakiem umami, który jest daleki od goryczy. Dodatkowo doskonale pobudza, co czyni ją świetnym zamiennikiem kawy. Z kolei Ichiban od Ciaba to najwyższej klasy Sencha, zbierana podczas pierwszych zbiorów w roku. Jest to ekskluzywny produkt o jaskrawym zielonym kolorze i słodkich, lekkich nutach smakowych, który łatwo się pije.