Łyżeczka liści zielonej herbaty

Korzyści płynące z regularnego picia zielonej herbaty

Składniki herbaty i ich korzyści

Nie bez powodu kiedyś herbatę uważano za naturalny lek. Zielona herbata to bogactwo składników, które korzystnie wpływają na zdrowie, sylwetkę, a nawet zwiększają sprawność funkcji poznawczych.

  1. Witaminy:
    Zielona herbata zawiera witaminy (C, B2, B9), których potrzebuje każdy organizm. Mają one wpływ na naszą urodę, przyśpieszają metabolizm oraz wspomagają w utrzymaniu zdrowia.
  2. Taniny/Katechiny:
    Są reprezentantem składników zdrowotnych. Wpływają one na zwiększenie odporności. Działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
  3. Kofeina:
    Ma działanie pobudzające, poprawia koncentracje. Co więcej, wspiera nasz organizm poprzez zmniejszenie ryzyka udaru. Herbata również redukuje stres.
  4. Teanina:
    L-teanina to substancja, która w naturalnej postaci występuje niemal wyłącznie w herbacie (oraz nielicznych gatunkach grzybów). Zaliczana jest do aminokwasów. Aminokwasy wydobywają słodycz i umami. L-teanina ma działanie relaksujące oraz wpływa na nasz dobry nastrój.
  5. Minerały:
    Herbata posiada potas, wapń i fosfor. Te minerały odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. One również zwiększają naszą odporność.

Regularne picie herbaty, wpływa korzystnie na nasze ciało i na nasze samopoczucie.

Maksymalizacja korzyści zielonej herbaty

Aby maksymalnie wykorzystać dobroczynne działanie herbaty, ważną rzeczą jest jej wysoka jakość. Kolejnym nieodłącznym elementem jest odpowiednie parzenie herbaty (temp./czas). Ponadto, wyrobienie w sobie nawyku codziennego picia herbaty zmaksymalizuje jej dobroczynne działanie.

1 z 3