Tokoname yaki, Kyusu

Kyusu

Posiadając japońską ceramikę można łatwiej i przyjemniej przyrządzać swoją ulubioną herbatę. Mówi się również, iż herbata z takiego dzbanka ma lepszy smak.

Czyli, innymi słowy, japoński dzbanek do herbaty. Technika wykonania Kyusu sięga już epoki Edo (ok. XVII wieku). Materiałem do jego wykonania jest oczyszczona glinka garncarska. Często produkt końcowy jest nieszkliwiony. Egzemplarze z boczną rączką to ikona ceramiki z miejscowości Tokoname, najczęściej w kolorze czerwonopomarańczowym. Co więcej, wielkość Kyusu jest mniejsza aniżeli nasze ówczesne dzbanki europejskie. Zazwyczaj jego wielkość mieści od jednej do dwóch porcji herbaty (od ok. 100 ml do 400 ml). Większość dzbanków japońskich jest wyposażona w sitko (ceramiczne lub ze stali nierdzewnej). Warto wiedzieć, iż nie wolno myć Kyusu w zmywarce (jeżeli nie jest szkliwione) i nie można myć ich przy pomocy detergentów. Odkaża się wrzątkiem i najlepiej przy pomocy delikatnej szczoteczki myję się wnętrze. Po umyciu należy dokładnie wysuszyć.

CIABA kolekcja

Rozpoczęliśmy sprzedaż internetową ceramiki japońskiej i przyborów do herbaty. Zapraszamy do oglądnięcia kolekcji.

Dowiedz się więcej
Featured Product 1
Featured Product 2
Featured Product 3
Featured Product 4
Featured Product 5