Nadejście sezonu Shincha: zbiory japońskiej herbaty - CIABA | JAPOŃSKA ZIELONA HERBATA

Nadejście sezonu Shincha: zbiory japońskiej herbaty

Wiosna zawitała do Shizuoki, a wraz z nią nadszedł najbardziej wyczekiwany przez miłośników herbaty moment: sezon shincha (新茶)! Podczas pierwszych zbiorów rolnicy z wielką starannością zbierają młode, delikatne listki, które staną się tegoroczną japońską herbatą (日本茶).

Kobiety zbierające herbatę w Shizuoce
Zbieraczki herbaty starannie selekcjonujące młode liście podczas porannych zbiorów.
Zbliżenie na świeżo zebrane liście herbaty
Świeżo zebrane liście, które wkrótce staną się herbatą sencha (煎茶), jedną z najpopularniejszych herbat Japonii.
Przetwarzanie herbaty w lokalnym gospodarstwie
Tradycyjne metody przetwarzania zachowują charakter japońskiej herbaty z prefektury Shizuoka.
Japońscy rolnicy w tradycyjnych strojach
Lokalni rolnicy kontynuujący wielowiekowe tradycje uprawy japońskiej herbaty.
Back to blog