Staż to wyjątkowa możliwość poszerzenia swojej wiedzy na temat japońskiej zielonej herbaty.
I jednocześnie poznanie kultury i zwyczajów Kraju Kwitnącej Wiśni.

Plantacja herbaty 茶畑

Wiosna rozpoczyna pierwszy sezon zbierania liści herbaty. Jest to okres szczególny dla rolników i ludzi kupujących herbatę z pierwszych zbiorów.

Czas odgrywa tutaj kluczową rolę. Zebrane liście muszą jak najszybciej trafić do fabryki, by zachować to co w nich najlepsze.

Gdy znajdą się w fabryce rozpoczyna się cały szereg procesów przetwarzania herbaty. Ma to na celu zatrzymanie procesu utleniania liścia i zachować jego najlepszy smak i aromat.

Staż daje możliwość poznania wszystkich poszczególnych procesów:

1. Przyglądnięciu się z bliska uprawie herbaty.
2. Szczegółowe poznanie rośliny i jej potrzeb.
3. Rola a wpływ na efekt końcowy, czyli napar.
4. Metody zbierania, transport i pierwsze parowanie herbaty.
5. Zrozumienie procesu przetworzenia zebranego liścia do fazy końcowej (susz herbaty).
6. Smakowanie i nauka o różnych mieszankach herbaty i ich charakterystyka.
7. Tworzenie oryginalnej mieszanki herbaty z różnych odmian herbaty oraz ich wpływ na smak końcowy.
8. Wycena herbaty względem jakości.
9. Tajniki sprzedaży herbaty w kraju i zagranicą.

Nie trzeba jechać do Kioto, aby doświadczyć tych wszystkich poszczególnych rzeczy. Na terenie Japonii jest cała masa plantacji herbaty, które oferują takowe praktyki.

Kolejnym powodem dla którego warto doświadczyć stażu w Japonii jest poznanie ich kultury. Etyka pracy w Japonii może również być ciekawą rzeczą samą w sobie. Albowiem Japończycy są społeczeństwem kolektywistycznym. Co wpływa na każdy aspekt ich życia.

Sado 茶道

Czyli w tłumaczeniu na język polski "droga herbaty" jest to nauka o ceremoniale herbacianym w pawilonie herbacianym. Sado dokładnie opisuje wysublimowany sposób wykonywania rytualnej herbaty Matcha jak i jej spożycia. W pawilonie herbacianym każdy ruch, każde słowo i pozycja ma ogromną wagę i pewnego rodzaju znaczenie. Sado również szczegółowo opisuje wystrój panujący w Chashitsu czyli, "pokoju herbaty".

Wchodząc do pawilonu herbacianego można mieć wrażenie, iż człowiek cofa się w czasie. W pokoju herbacianym panuje prosty wystrój, który powinien być dopasowany do miejsca i czasu. Aranżacja zmienia się w zależności od pory roku. By móc jak najlepiej czerpać przyjemność z chwili, w której się znajdujemy.

Pokój z tatami. Obrazy malowane tuszem (Sumi-e). Wystrój z ciętych kwiatów (Ikebana). Poezja zapisana na zwoju (Kakejiku). Wszystko to co się znajduje w pawilonie herbacianym ma znaczenie.
Ma to rzutować na jak najlepszym odczuciu tego co jest tu i teraz. I cieszyć się w pełni tak prostą czynnością jaką jest picie herbaty.

Nauka od fachowców i Mistrzów Herbaty jest jedyną i niepowtarzalną szansą na prawdziwe poznanie herbaty. Takie doświadczenie nierówna się z żadnym innym.