Ichibancha
Ta zielona herbata przygotowywana jest z pierwszych liści herbaty zbieranych wraz z nadejściem wiosny. Jest uznawana za najsmaczniejszą herbatę roku.
Charakterystyka Ichibancha
Napar z Ichibancha charakteryzuje się wyśmienitą słodyczą i delikatnym smakiem umami, a także orzeźwiającym aromatem. Zimą korzenie powoli gromadzą składniki odżywcze, a wraz z przyjściem wiosny transportują zgromadzone składniki odżywcze do młodych pędów herbaty. Młode pędy i pierwsze liście są nie tylko miękkie, ale przez krótki czas wystawione na działanie promieni słonecznych wytwarzają teanine, która ma słodki smak umami. Natomiast katechiny, które mają smak gorzki jest ich zdecydowanie mniej niż w późniejszych zbiorach. W rezultacie Ichibancha jest słodka i aromatyczna, z mniejszą goryczką i cierpkością.
Czas zbiorów Ichibancha
Ichibancha (一番茶 z jap. pierwsza herbata) to herbata zbierana od końca kwietnia do końca maja (w zależności od uwarunkowań geograficznych, naświetlenia i temperatury w danym roku), co czyni ją najwcześniejszą ze wszystkich zielonych herbat.
Ponieważ liście tej herbaty przypadają na pierwszy pęd (do 2/3 listków) są miękkie, aromatyczne, słodsze i smaczniejsze niż inne herbaty zebrane w późniejszym terminie. Porównując cenowo jest ona droższa niż pozostałe herbaty w roku.
Zaparzanie Ichibancha
(trzy porcje)
(trzy porcje)
- Umieść około 15 g (3 łyżeczki) liści herbaty w czajniczku (najlepiej odmierzyć dokładnie gramy herbaty na wadze kuchennej).
- Wlej około 600 ml gorącej wody (70/80°C) do dzbanka.
- Odczekaj około 1 min przed równomiernym nalaniem do filiżanki (pamiętaj aby rozlewać po trochu i na przemian do wszystkich czarek, aby uzyskać ten sam smak we wszystkich).
Z początku odpowiednie przygotowanie herbaty może wydawać się skomplikowane, ale z praktyką staje się coraz łatwiejsze. Warto pamiętać, że jakość herbaty ma ogromne znaczenie. Im wyższa jakość, tym lepsze korzyści zdrowotne, dlatego warto wybierać produkty z górnej półki.
Zapraszamy do skosztowania naszej herbat firmy Ciaba.